Wierook, mirre en goud

De wijzen schonken Jezus wierook, mirre en goud

Met de kerst aan de deur, worden we herinnerd aan de bijzondere anecdotes van dit kerstverhaal. Tegenwoordig heb ik het wekelijks over kerst, vanwege de cadeaus die Jezus kreeg van de drie wijzen. Twee van de drie worden namelijk vertegenwoordigd door doTERRA.

BibleArcheology.org schrijft er het volgende over:

“Sinds het begin van het Christendom hebben studenten van de Bijbel en theologen verschillende interpretaties gegeven aan de betekenis en waarde van het goud, de frankincense (wierook) en mirre die de drie wijzen Jezus schonken bij zijn geboorte, volgens het Gospel van Matthew (2:11). Deze waardevolle objecten waren standaard cadeaus om een koning of godheid te eren in de oude wereld: goud als een kostbaar metaal, frankincense als parfum of wierook en mirre als een zalvende olie. Deze drie objecten maakten kennelijk ook deel uit van de cadeaus, zo is opgenomen in de oude geschriften, die Koning Seleucus II Callinicus aanbood aan god Apollo in de Miletus tempel, 243 B.C. De drie wijzen droegen deze cadeaus een lange weg voor de nieuwe Koning die de sterren hun hadden aangetoond. Sinds die tijd hebben vele studenten hun hoofd erover gebroken en over gedebatteerd. Wie waren de wijzen? Wat was het belang van de cadeaus? Waren ze voor het Christus kind of dienden ze een groter doel? Feit is dat we het nooit zeker zullen weten, maar het is wel leuk om filosoferen waarom deze wijzen de halve wereld afreisden om het Christus kind te zegenen met goud, frankincense en mirre.

De drie wijzen hadden vanuit het Oosten gereisd op zoek naar de nieuwe Koning. Ze waren duidelijk thuis in de astronomie, omdat de ster van Bethlehem de geboorte had aangegeven. Toen ze aankwamen in Jeruzalem, gingen ze direct naar Herod om te vragen waar de Baby zou kunnen zijn. Wat interessant is, is dat Herod meteen wist dat er een connectie was met de profetie van de Messias, omdat hij vroeg waar de Messias zou worden geboren. We weten niet precies wanneer dat bezoek plaats vond, maar we weten wel dat ze de ster al een tijd volgden, tot wel twee jaar toe. Dit is belangrijk om te weten met betrekking tot de mogelijke gebruiken van de cadeaus.

Cadeaus uit het Oosten - Goud, Frankincense en Mirre

Hoewel de geleerden het niet eens zijn over het precieze aantal wijzen, weten we van Matthew dat ‘ze hun schatten openden’ voor de jonge Jezus, zijnde goud, frankincense en mirre. We hebben het niet over een enkel cadeautje hier. Ondanks dat er geen duidelijkheid is over de aantallen en precieze namen, is iedereen het erover eens dat het om welgestelde heren ging die in een soort van karavaan reisden, met een goede reputatie en veel te bieden. Er werd ook gesproken over de eer en status van de cadeaus van de wijzen, dat studenten denken dat de drie cadeaus gekozen waren voor hun spirituele symboliek over Christus zelf - goud wat zijn koningsschap symboliseert, frankincense een symbool voor zijn rol als priester en mirre als een voorbode voor zijn dood en balseming.

Goud

Omdat de wijzen de nieuwe Koning kwamen eren, is goud een verklaarbaar cadeau als erkenning van een koning. Goud was waardevol, prachtig en duurzaam. Studenten zijn het erover eens dat het cadeau van goud Jezus representeert met een eeuwige troon. Het was een schat die past bij een koning, al was het een koning in een jong en arm gezin.

Een andere interessante theorie geeft een geheel andere verklaring aan het goud. In plaats van een edelmetaal, zegt deze theorie dat frankincense en mirre beide waardevolle harsen waren die werden gebruikt voor hun geur en uit dezelfde regio kwamen, uit het Oosten. Goud lijkt hier niet bij te passen, tenzij het een gouden kruid was, zoals kurkuma, zoals er zijn die dat verklaren. Deze gedachtelijn kan door worden gezet naar een balsemolie, verkregen van hars van de balsembomen die in dezelfde regio en klimaat groeiden als frankincense en mirre. Arabic balsam of Commiphora gileadensis wordt ook gebruikt als een balsemolie en staat bekend om zijn anti-ontstekingseigenschappen, plaatselijk verdovende en anti-schimmeleigenschappen.

In beide visies blijft de koninklijke betekenis en de betekenis van de wijzen is helder: deze baby moest worden geëerd als een koning, wat de omstandigheden ook suggereerden!

Frankincense

Hier geen grote verrassingen die iets schokkends suggereren. Alleen een oude wierook die tot op de dag van vandaag nog zijn gunstige uitwerking heeft.

Het cadeau van frankincense wordt over gezegd dat het een erkenning is van Jezus’ priesterschap, wat hem onderscheidt van een typische koning. Frankincense werd gebruikt in de tempel rituelen en werd ceremonieel gebrand door priesters. Het kwam niet in die regio zelf voor, dus frankincense uit het oosten betrekken was prijzig. Dit cadeau was dus zowel in betekenis als waarde kostbaar. Omdat we heden ten dage de eigenschappen van substanties als frankincense en de olie ervan kunnen onderzoeken, kunnen we van het voordeel van dit cadeau concluderen dat verder gaat dan geur en ceremonie. Traditionele geneeswijzen suggereren dat frankincense anti-ontstekingseigenschappen heeft en anti-artritis capaciteiten. We kunnen nu dus begrijpen dat dit in verband kan worden gebracht met het balanceren van het immuunsysteem wat zou kunnen verklaren dat deze werden gebruikt bij ontstekingsziekten en voor anti-microbiële doeleinden.

Mirre

Het cadeau dat het meest bitterzoet was, was mirre, geïmporteerd uit Egypte, gebruikt voor balseming rituelen en dit gebruik waaierde uit naar gebieden in de buurt. Zelfs zonder het mummificatieproces werd mirre geassocieerd met dood en begrafenissen. Een ontmoedigend cadeau om te ontvangen voor een nieuwe moeder, toch prachtig in het licht van haar begrip van zijn doel.

Maar was dat alles waar de mirre goed voor was? Terwijl mirre in het Midden Oosten werd gebruikt voor ceremoniële toepassingen, werd het in het verre oosten gebruikt om te genezen. In de Ayurvedische geneeskunde (die al duizenden jaren bestaat) werd mirre gebruikt voor genezing van wonden, gezonde spijsvertering en om vrouwelijke problemen te balanceren. In China werd mirre voor dezelfde doeleinden gebruikt: genezing van wonden en om bloeden te stoppen. Met dit in gedachten, kun je je afvragen of de wijzen genezende producten brachten voor na de geboorte van Jezus - om de navel te genezen ed - alsook voor Maria in haar postnatale ongemakken. Profetische woorden hadden vaak een onmiddellijke en lange termijn betekenis en deze cadeaus zouden hetzelfde patroon kunnen volgen.

Als de wijzen twee jaar na de geboorte zijn gearriveerd, wat deze tekst enigszins insinueert, dan verliest deze theorie uiteraard enigszins aan gewicht. Het is in ieder geval interessant om over na te denken. De betekenissen van de heilige geschriften zijn nooit volledig afgespijkerd.

Nog interessant om te weten is dat mirre en frankincense samen, zoals ze werden gebruikt in tempelrituelen, een synergetische werking hebben met een anti-microbieel effect. De tempel en Jezus’ kribbe waren beide gevuld met aromatische substanties die beide ook tegen ziekte en voor de bescherming van de ingezetenen vochten. Hoe prachtig Gods ontwerpen met daarin verwerkt zulke praktische beschermende maatregelen!

bottom profile

Liesbeth Bakker

De enige weg is terug naar onszelf en terug naar de natuur.
Follow me on Facebook
 

Welkom op mijn blog!
Hier hoop ik je te inspireren met mijn ontdekkingsreizen op het gebied van bliss, gezondheid en bewustzijn. Een reactie van jou vind ik leuk!

 

Wat fijn dat je mijn site bezoekt!
 

Ik ben Liesbeth. Mijn passie is bewustwording en -making, van de binnen- en buitenwereld, om gezondheid, balans en geluk te vinden.
Mag ik jou ook inspireren?
 
 

Liesbeth Bakker Profile

Liesbeth Bakker

De enige weg is terug naar onszelf
en terug naar de natuur.

tickets

Bliz Newz

Aanbiedingen, nieuwtjes, cadeautjes of inspiratie van ons of anderen, ontvang je via onze Bliz Newz.
captcha 

Logo BE small

Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth11 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 37 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40 Notice: Undefined variable: s5boxwidth12 in /mnt/web114/b2/76/57677376/htdocs/modules/mod_s5_box/mod_s5_box.php on line 40